500

Οι Σύγχρονοι Κίκονες

 

            Οι «Κίκονες» είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου, Γεωπόνο - Οινολόγο D.N.O. Bordeaux.

            Οι «Κίκονες» σήμερα απασχολούν τέσσερις μονιμους εργαζόμενους και είκοσι εποχιακούς κατά τη διάρκεια του τρύγου.

            Στόχος των σύγχρονων «Κικόνων» είναι να αναβιώσουν την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Γι' αυτό το λόγο και το οινοποιείο ονομάστηκε «Κίκονες», προς τιμήν του πρώτου λαού που παρήγαγε ποτέ κρασί στη γη της Θράκης.

 

Μελίνα Τάσσου

            Η Μελίνα Τάσσου είναι Οινολόγος D.N.O. από το Bordeaux της Γαλλίας και Γεωπόνος Επιστήμης Τροφίμων (Α.Π.Θ.). Μετά από τις σπουδές της συνέχισε να εργάζεται σε ξακουστά οινοποιεία του κόσμου για να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μεγάλα κρασιά. Τα οινοποιεία στα οποία μυήθηκε στην Τέχνη της Οινοποίησης είναι:

Château Malescot St Exupéry, Margaux, Bordeaux, Γαλλία. 3° Grand Cru Classé.

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan, Bordeaux, Γαλλία. Grand Cru Classé.

Domaine Christophe Perrot – Minot, Morey St Denis, Βουργουνδία, Γαλλία.

Brown Brothers, Milawa, Victoria, Αυστραλία.

            Μετά από αυτήν την πολύτιμη εμπειρία γυρίζει το 2004 στη Θράκη για να οινοποιήσει το πρώτο σύγχρονο πλέον κρασί των «Κικόνων». Αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των οινολογικών της περιπετειών εφαρμόζει τις τεχνικές που μπορούν να προσαρμοσθούν στη γη και το κλίμα της Θράκης, τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

            Η Φιλοσοφία της Οινολόγου βασίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών με στόχο το πιο φυσικό οινικό αποτέλεσμα. Έχουν αντικατασταθεί βασικά μηχανήματα από το ανθρώπινο χέρι κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, ενώ οι σημαντικότερες αποφάσεις παίρνονται χρησιμοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια της καθημερινής γευστικής δοκιμής ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Οι επιστημονικές τεχνικές ελέγχου ποιότητας είναι βασισμένες στη Σχολή του Bordeaux, ο αμπελώνας είναι εμπνευσμένος από το Αυστραλέζικο σύστημα διαμόρφωσης, η παραδοσιακή οινοποίηση προέρχεται από τη Βουργουνδία ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των τεχνικών γεννάει το μοναδικό αποτέλεσμα που ονομάζεται Θρακιώτικη οινοποίηση!

 

Βασίλης Τάσσου

            Ο Βασίλης Τάσσου είναι Γεωπόνος - MSc. Food Economics & Marketing, Reading, U.K. O Βασίλης επιμελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιέργεια των 100 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας που βρίσκονται φυτεμένοι στην όμορφη Μαρώνεια της περιοχής της Ροδόπης, ενώ είναι και ο Εμπορικός Διευθυντής του Οινοποιείου.

            Ο Στόχος του είναι η υψηλότερη δυνατή ποιότητα πρώτης ύλης, των πολύτιμων καρπών της αμπέλου, η οποία εξαρτάται άμεσα από την άριστη κατάσταση υγείας των βιολογικών αμπελώνων των «Κικόνων» στη Μαρώνεια. Παράλληλα άμεση προτεραιότητα έχει η εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργαζόμενων εταιριών διανομής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

  

Φίλιππος Παπαδάκης

            Ο Φίλιππος Παπαδάκης είναι επαγγελματίας Οινοχόος και σύμβουλος οίνου. Η ιδιότητα του είναι διαπιστευμένη από το διεθνές ινστιτούτο W.S.P.C. ( Wine and Spirit Professional Consultants). Είναι o Οινοχόος του Κτήματος Κίκονες για την ελληνική και παγκόσμια αγορά κi εξασφαλίζει τη σωστή επικοινωνία μεταξύ του Κτήματος και των τελικών σημείων πώλησης.

 

Στέλλα Τσιρώζη

            Η Στέλλα Τσιρώζη είναι απόφοιτος Γεωπόνος της σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι υπεύθυνη επικοινωνίας και παράλληλα φροντίζει να κάνει αξέχαστη και μοναδική την επίσκεψη σας στους Κίκονες

 

Λευτέρης Γιαννουλίδης

            Ο Λευτέρης Γιαννουλίδης είναι ο Υπεύθυνος Παραγωγής των Κικόνων. Στόχος του είναι η σωστή εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών για την παραγωγή οίνων ανωτέρων προδιαγραφών. Η καθαριότητα, η τάξη και η επιμέλεια των οινοποιητικών διαδικασιών εξασφαλίζεται χάρη στη συνέπεια και την ευλαβική εφαρμογή των σωστών κανόνων οινοποίησης.

 

Αϊσέλ Χαλήλ

            Η Αϊσέλ Χαλήλ είναι η υπεύθυνη συσκευασίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ κατά τη διάρκεια του τρύγου είναι η συντονίστρια της ομάδας των γυναικών στην ταινία διαλογής.